Η τεχνολογία των λιποσωμάτων ανακαλύφθηκε από τον βρετανό αιματολόγο Alec Bangham το 1961 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1964.

Τα λιποσώματα παράγονται από φωσφολιπίδια λεκιθίνης,  στα οποία ενθυλακώνονται οι δραστικές ουσίες που επιθυμούμε. Τα λιποσώματα ποικίλλουν σε μέγεθος από μερικά νανόμετρα έως δεκάδες μικρόμετρα. Όσο μκρότερο είναι το μέγεθος των λιποσωμάτων τόσο αυξάνεται η απορρόφηση τους.

Όταν συνδυάζονται με νερό, τα φωσφολιπίδια σχηματίζουν μικρές δομές, τα λιποσώματα, τα οποία μοιάζουν με φούσκες , στο πυρήνα των οποίων βρίσκεται νερό. Μέσα σε αυτό, μπορούμε να διαλύσουμε διάφορα υδρόφιλα συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φαρμακευτικές ουσίες κλπ. Αντίθετα τα υδρόφοβα συστατικά (λιπόφιλα) τοποθετούνται στη φωσφολιπιδική μεμβράνη η οποία περιβάλλει τα λιποσώματα.

Τα λιποσώματα λειτουργούν σαν “οχήματα μεταφοράς” για την αποτελεσματική μεταφορά δραστικών ουσιών στο σώμα, διευκολύνοντας την απορρόφησή τους και  εμποδίζοντας την διάσπαση από το στομάχι.

Από τη δεκαετία του 1970, τα λιποσώματα έχουν διερευνηθεί ως συστήματα χορήγησης φαρμάκων, λόγω της βιοσυμβατότητας και της ικανότητάς τους να ενσωματώνουν τόσο υδρόφιλες όσο και υδρόφοβες φαρμακευτικές ουσίες.

Η χορήγηση φαρμάκων με τη χρήση λιποσωμάτων παρουσιάζει πολλά οφέλη, ιδιαίτερα στη μείωση του κινδύνου τοξικών παρενεργειών, ένα σημαντικό ζήτημα ιδιαίτερα για τα χημειοθεραπευτικά, τα οποία συχνά εμφανίζουν υψηλή τοξικότητα στα υγιή όργανα του σώματος και τους ιστούς.

Παρά τα αρχικά αποτελέσματα τη δεκαετία του 1960, η τεχνολογία παρασκευής λιποσωμάτων αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έγινε περισσότερο διαθέσιμος ο εξοπλισμός παρασκευής τους και έγινε εφικτή η δημιουργία επιτυχημένων εμπορικών προϊόντων.

Έτσι μέχρι σήμερα πολλά ενέσιμα φαρμακευτικά προϊόντα χρησιμοποιούν λιποσώματα για την αποτελεσματικότερη και στοχευμένη  μεταφορά στον οργανισμό, αλλά και για να μειώσουν τις οποίες τοξικές παρενέργειες έχουν. Παραδείγματα φαρμάκων ενθυλακωμένων σε λιποσώματα είναι τα  doxorubicin, amphotericin B, nystatin, vincristine κλπ.

Συστατικά

Τα φωσφολιπίδια που απαιτούνται για τη παρασκευή των λιποσωμάτων, μπορούν να απομονωθούν από λεκιθίνες που παράγονται από διάφορα έλαια (σόγια, ηλίανθος και κράμβη) αλλά ακόμα και από κρόκους αυγών και γάλα.

Η Medicore χρησιμοποιεί αποκλειστικά φωσφολιπίδια από λεκιθίνη ηλίανθου μη γεννετικά τροποποιημένου (NON GMO).

Τα φωσφολιπίδια είναι θεραπευτικά από μόνα τους (όχι μόνο ως φορείς δραστικών ουσιών) και αναμφισβήτητα το πιο ευεργετικό από αυτά είναι η φωσφατιδυλική χολίνη η οποία αποτελεί μέρος της κύριας δομής των κυτταρικών μεμβρανών.

Με τη τεχνολογία των λιποσωμάτων, μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερη απορρόφηση των δραστικών συστατικών σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές χορήγησης απο το στόμα όπως είναι τα δισκία και οι κάψουλες.

Τα λιποσώματα επιπρόσθετα, λόγω της φωσφολιπιδικής μεμβράνης τους, μπορούν να διεισδύσουν περαιτέρω και να απελευθερώσουν το φορτίο των δραστικών συστατικών, απευθείας στα κύτταρα, των οποίων η κυτταρική μεμβράνη αποτελείται από φωσφολιπίδια. Αυτή η ομοιότητα αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα αύξησης της βιοδιαθεσιμότητας των δραστικών ουσιών που μεταφέρουν τα λιποσώματα.

Πλεονεκτήματα της χρήσης των λιποσωμάτων
  1. Υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και απορρόφηση των δραστικών συστατικών, σε σύγκριση με άλλες μορφές που η χορήγησή τους γίνεται από το στόμα (δισκία, κάψουλες, υγρά)
  2. Μη επεμβατική, αποφεύγει τον πόνο και την ενόχληση που σχετίζονται με τις ενέσεις και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
  3. Η ενθυλάκωση σε λιποσώματα προστατεύει τα μεταφερόμενα δραστικά συστατικά από το γαστροπεπτικό και αυξάνει περαιτέρω την απορρόφηση τους.
  4. Αυξημένη ενδοκυτταρική απορρόφηση.
  5. Μπορεί να περιέχει τόσο υδρόφιλες όσο και υδρόφοβες ενώσεις.
  6. Ιδανικό για εκείνους για τους οποίους δεν είναι δυνατή η κατάποση ενός δισκίου ή μίας κάψουλας.
  7. Επιτρέπει τη δυνατότητα της ρυθμιζόμενης και σταδιακής δοσολογίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν, ότι η χρήση των λιποσωμάτων στη κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής, θα αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.

Εξαιτίας της διαφοράς απορρόφησης των λιποσωμάτων ανάλογα με το μέγεθός τους, για να πιστοποιήσουμε ότι χρησιμοποιούμε τεχνολογία αιχμής στα προϊόντα μας, μπαίνουμε στην διαδικασία κλινικών μελετών σε ανθρώπους για λιποσωμιακά προϊόντα που χρησιμοποιεί η Medicore.

Επιπλέον η  εξειδικευμένη διαδικασία παρασκευής,  μας δίνει τη δυνατότητα να ενθυλακώσουμε σε λιποσώματα, κατοχυρωμένες φόρμουλες μοναδικές στην αγορά των λιποσωμιακών προϊόντων.

Παραγωγή λιποσωμάτων

Ο σχηματισμός των λιποσωμάτων γίνεται όταν τα φωσφολιπίδια της λεκιθίνης αναδεύονται μέσα σε νερό και στη συνέχεια μέσω υπερήχων σχηματίζονται οι φωσφιλιπιδικές μεμβράνες και τα λιποσώματα διαχωρίζονται από το νερό.

Η διαδικασία είναι ελεγχόμενη έτσι ώστε να σχηματιστούν μικρής διαμέτρου φωσφολιπίδια για να είναι άμεσα απορροφήσιμα από τον οργανισμό.

Βιβλιογραφία : Liposomes as Advanced Delivery Systems for Nutraceuticals  – Christopher W. Shade, PhD